Pleioner

  • Pleione Acturus
    Pleione Acturus (P. pleionoides x P. Leda). P Leda = (P. Krakatoa = P. grandiflora), P. Krakatoa = (P. yunnanensis x P. forrestii)

Informasjon om Pleione

Denne slekten er oppkalt etter Pleione, mor til pleiaderne i gresk mytologi, og består av rundt 20 arter. Andre vanlige navn på denne slekten inkluderer ‘Glory of the East’, ‘Himalayan crocus’, ‘Indian crocus’  og vinduspostorkide. Det er laget omtrent 500 hybrider.

Pleione

Pseudobulb til P. limprichtii med to skudd og bulbiler

Dette er en liten gruppe noe kjøligvoksende orkideer som hovedsakelig kommer fra Kina, Nord-India, Thailand og Nepal. De fleste vokser naturlig nær den nedre snøgrensen i skog. De er semiepifytter og kan bli funnet på mosdekkende greiner eller på bakken rundt trær.

Slektskap

De er nær knyttet til orkideslekten Coelogyne. Blomstene er store sammenlignet med plantens størrelse, og har delikate farger. Plantene har pseudobulber på 2-3 cm. Blomstene utvikler seg fra basen og skuddene vises på siden av bulben. Blomstene kan være ganske store og noen duffter godt,

Når blomstringen er over, utvikler bladene seg. Disse nye bladene gir den nye pseudobulben næring gjennom vekstsesongen. Når veksten er over, faller bladene av og det er på tide å gi plantene ro. På denne tiden (oktober-november) burde plantene ha utviklet en ny, fet og klumpet pseudobulb klar for neste års vekst. Den gamle skrumpede pseudobulben skal fjernes da den kan forårsake problemer ved råtning. De nye pseudobulbene kan enten bli værende igjen i tørr kompost (i for eksempel potten) gjennom vinteren eller fjernes fra komposten. I så fall skal røttene trimmes ned til omtrent 1 cm. Pseudobulben rengjøres og plasseres på et kjølig, frostfritt, mørkt og luftig sted til de nye knoppene vises. Da skal de pottes og syklusen begynner igjen.

Vegetativ formeringsevne er god
Gode vekstvilkår produserer mer enn en ny pseudobulb. En stor pseudobulb som blomstrer neste år og en eller flere mindre som trenger å vokse ytterligere 1-2 år for å blomstre. Det kan også skje at en pseudobulb får to og opptil tre nye skudd med blomster.

I tillegg produserer de mange små pseudobulber som kalles bulbiler rundt bunnen av årets pseudobulb eller rundt «arret» som dannes der bladene faller av. Bulbiler bør pottes sammen i egen potte neste år så ikke de taper i næringskonkurransen med de store pseudobulbene. Bulbiler trenger vanligvis tre vekstsesonger for å kunne danne blomster.

Arter og hybrider er givende små orkideer og de blomstrer trofast når de når blomstringsstørrelse. Ved å velge en rekke forskjellige hybrider og/eller arter, kan du ha blomstrende planter i syv måneder av året.
Absolutt verdt å dyrke!

Nå kan du gå videre til Pleionekultur