Ophrys

Denne siden er om Ophrys (flueblomster) som hageorkideer.

Ophrys tenthredinifera

Ophrys tenthredinifera er ganske vanlig rundt Middelhavet. Bildet fra Spania

Flueblom - Ophrys insectifera

Flueblom – Ophrys insectifera nærbilde.

OPHRYS – flueblomster som hageorkideer 

Ophrys (Flueblomslekten) har mange arter, og det er utviklet mange hybrider. Svært få av disse plantene vil klare en norsk vinter ute i bed, men det er to arter som kan prøves som hageorkideer i Norge. Disse er vår egen flueblom (O. insectifera) og O. apifera som finnes fra Danmark og sørover. Begge bør plasseres lunt og varmt og med mye sol. Du kan bruke samme orkidéjord som til narrmarihand og vårmarihand.

Ophrys er krevende i dyrking. Alle arter har hviletid om sommeren og begynner å vokse på sensommeren eller høsten. De blomstrer avhengig av art på vinter, vår eller tidlig sommer. Kultur så solrik som mulig. Frosthardførhet avhenger av art. De fleste arter er hardføre ned til -4  (Middelhavet) mens Ophrys insectifera (flueblom) ned til -18. Pottekultur er mulig for noen arter fra Mellom-Europa. For å unngå sterk barfrost må plantene få beskyttelse i de kaldeste månedene. Regelmessig vanning i vekstperioden er også viktig og de skal gjødsles månedlig før blomstring. Reduser vanningen når plantene starter å blomstre og stopp all vanning når bladene visner. Helt tørr under dvalen fram til ut på høsten. (Av og til en lett spray av vann for små planter og frøplanter for å unngå dehydrering.) Hvis i pottekultur flyttes plantene på sensommeren midlertidige utendørs så kjølige netter og litt regn vil stimulere plantene til å starte den nye vekstsesongen. Planter i flueblomslekten kan godt dyrkes i potter innomhus, men må plasseres kjølig på vinteren.

Det er vanskelig å få flueblom og Ophrys apifera til å etablere seg i bed så dette er ikke hageorkideer for nybegynnere. Jeg har importert både flueblom og Ophrys apifera, men har ikke lykkes med å få noen av disse to orkideene til å etablere seg. I løpet av 2-3 år har de blitt borte.

Følgende Ophrys er regnet som lettdyrkete i pottekultur ( i Norge? 😉 ) :

  • O. heldreichii. Store blomster og vakre Ophrys. Hardfør ned til -6 ° C.
  • O. lutea. Sitronduft. Hardfør ned til -4 ° C.
  • O. reinholdii. Store og mørke blomster på høye stengler. Hardfør ned til -6 ° C.
  • O. apifera hybrider. Meget vakre og ganske lettdyrket. De fleste hybrider er hardføre ned til -10 ° C.
  • O. sphegodes hybrider. Ganske enkle å dyrke. De fleste hybridene er hardføre ned til -12 ° C.
  • Flueblomst hybrider. Vakre og ganske lette å dyrke. Flueblomst er svært ofte den dominerende forelder i hybridenes blomsterform. Hardføre ned til -12 ° C.
  • O. fuciflora hybrider. Hybridene arver Ophrys fuciflora sin store blomst. Hardføre til -10 ° C.
  • O. sphegodes x speculum. Stor vakker leppe og ganske lettdyrket. Hardførhet ukjent
  • O. insectifera x spekulum. En svært vakker leppe. Lettdyrket og frosthardfør.

Les om flueblom i Norge på Norske Orkideer