Cypripedium

Denne siden er om Cypripedium som hageplanter.

Marisko - Cypripedium calceolus - Hageorkideer - Orkidehagen

Marisko – Cypripedium calceolus

Cypripedium farrerii - Hageorkideer - Orkidehagen

Cypripedium farrerii som hageorkide

Cypripedium Monto - Hageorkideer - Orkidehagen

Cypripedium Monto er en hybrid

Cypripedium som hageorkide

Å dyrke Cypripedium i hagen er relativt enkelt bare de riktige plantene er valgt og riktige forhold er tilrettelagt. Det er omtrent 58 arter av Cypripedium, og alle innenfor den nordlige halvkule som strekker seg fra Mexico til Sibir. Det er imidlertid kun et begrenset antall arter som er dyrket fram fra frø eller planter importert lovlig til Europa. Spesielt er det bare noen få kinesiske arter som er lovlig importerte, og noen av de sjeldnere artene som tilbys for salg stammer utvilsomt fra ulovlig tidligere innhentete planter. I dag er det strenge regler for eksport og import av Cypripedium og som er regulert gjennom CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Vær klar over at planter som skal importeres må ha både CITES og Phyto Sanitary Sertificate (sunnhetssertifikat). I tillegg til artene er det laget flere enn 100 hybrider.

Generelle kulturkrav
Hybrider er best å plante for nye entusiaster i hagen eller i kaldhus. De har arvet sine egenskaper fra to forskjellige arter, og har derfor større «slingringsmonn» for å tilpasse seg fordi de har arvet egenskaper fra begge foreldrene. Arter og hybrider er fullt hardføre og i stand til å tåle temperaturer langt under frysepunktet, men ingen Cypripedium liker høy sommervarme. De bør dyrkes i halvskygge med begrenset solbestråling. Men de har godt av sol fram til omtrent kl 10.00, ingen direkte sol mellom kl 10.00 til kl 15.00, men gjerne litt ettermiddagssol. Ikke vann om kvelden så vannet blir stående på blader uten å tørke opp. Jorda må aldri tørke ut, vann plantene i tørkeperioder. Dette gjør dem ideelle for kjølige lett fuktige områder av hagen vendt mot nord. De kan også dyrkes under busker og trær, men plantene må ikke konkurrere om vann og næring. Cypripedium egner seg godt til samplanting med bregner, Epimedium og små Hosta. De trives også godt plantet i et bunndekke av Leptinella.

Vekstmedium blir noen ganger heftig diskutert og mange har sin egen mening. Kort kan vi si det slik: Jorden skal gi god drenering og samtidig holde på fuktighet. Er jorda på voksestedet tung leirjord eller høyorganisk må du blande inn grus eller skarp sand. Er du redd jorda skal tørke ut tilsetter du seramis eller perlite. Dette gjør at jorda blir lettere, gir god drenering samtidig som fuktighet bevares. Jorda skal være av typen mineraljord og ikke ha høyt innhold av organiske materialer. Skjellsand bør brukes for å heve jordas pH som i regelen skal være mellom pH 6.0 til pH 7.0.

Den ideelle tiden for planting er om høsten. Dette gir rhizomen tid til å akklimatisere seg i vinterperioden. Men planting kan også gjøres tidlig om våren før knopper bryter. Grav et hull med dybde omtrent 20 cm og to til tre ganger bredden av røttene som spres til sidene 10-15 cm dypt.  Hold plantens stengler i hullet med røttene spredt og knoppene ca. 3 cm under overflaten. For å beskytte skuddene strø 2 cm grov sand på toppen. Noen legger også på et lag bark, småstein eller bøkeblader på toppen. Dette mest for å beskytte mot vinterregn, men bøkeblader har også et høyt innhold av magnesium noe som fremmer dannelse av blomsterknopper. Snegler kan være et problem om våren rett før og når skuddene starter veksten. Ved store nedbørsmengder med regn om vinteren kan vann vaske bort jord rundt skuddene så både skudd og røtter blir blottlagt. Dette kan være meget skadelig for planten. I områder med mye mildvær og vinterregn kan det være smart å beskytte plantene ved å legge noen plater over og med god klaring mot jord og planter så det oppnås god luftsirkulasjon. 

Gjødsling
Cypripedium kan/skal gjødslet lett gjennom hele vekstperioden som starter med en gang veksten starter og gjødsling avsluttes omtrent 2 uker etter at planten er gått i vinterdvale. I følge Frosch kan all gjødsel brukes, men som for alle orkideer må det ikke brukes gjødsel med høyt innhold av nitrogen.

Du kan også dyrke Cypripedium i store potter, men ikke innendørs! Du får full kontroll til enhver tid. Pottene må stå ute hele året, og en veranda eller altan burde passe utmerket. Omplanting i bed eller potte bør gjøres hvert 4-5 år.

Les om marisko på Norske Orkideer