Calanthe

Calanthe som hageorkideer

Calanthe er i hovedsak eviggrønne arter fra Japan og Asia.

Calanthe sieboldii

Calanthe sieboldii

Calanthe Kozu Red

Calanthe Kozu Red

Takane

Calanthe Takane

  
Slekten Calanthe er i regel eviggrønne arter fra Japan og Asia. De finnes i skogområder og er gode hageplanter på kjølige fuktige skyggefulle områder i hagen i jord med høyt organisk innhold. De blomstrer enten på våren eller sensommeren avhengig av art.

Plantene har pseudobulber som gradvis utvider seg horisontalt ca 3 cm under overflaten. Bladene utvikler seg etter hvert som planten blomstrer og bladene vil fortsette og utvikle seg med mindre det er frost.

Vårblomstrende arter utvikler blomsteraks samtidig som bladene begynner å vokse. Blomstring varer opp til 4 uker, og blomsterakset bør kuttes av når planten er ferdigblomstret. Etter som sommeren skrider fram vil pseudobulben produsere en eller flere nye knopper og et sett av nye røtter nedenfor nye skudd. De gamle bladene vil svekkes i løpet av høsten, men la de stå så lenge de er grønne.

Overvintring
Jeg vet at i Norge er det få personer som overvintrer Calanthe ute i hagen, men noen gjør det. Plantene overlever ikke en norsk vinter med god kulde uten at plantene er beskyttet mot sterk frost og helst også mot vinterregn. Den beste beskyttelsen er å legge et 10 cm dekke med bark over plantene. I England sies det at -3 (i bakken) er optimal temperatur på vinteren.

Planting
Tilsett en porsjon av kompostert bark eller løvblader som er nødvendig for å lage en moldjord. Hvis jorden har en tendens til å tørke ut i løpet av sommeren blander du inn perlite for å holde på fuktigheten. Grav et hull 15 cm dyp og to ganger bredden av planten. Klipp av eventuelle døde røtter eller blader. Plasser pseudobulben i hullet 3 cm under jordnivå. Fyll hullet med jordblandingen og dekk med 3 cm av bark. Vann godt.

Calanthe er gode planter for halvskygge og må ikke stå fullt soleksponert med høy temperatur. Bruk store potter.

Gjødsling
Calanthe liker gjødsling, men som vanlig med orkideer så må du ikke bruke gjødsel med høyt nitrogeninnhold. Deling av planter kan utføres på høsten eller om våren før plantene har startet å vokse.

Noen plantenavn

Følgende arter er tilgjengelige for salg:
 C. brevicornu, C. discolor, C. fargesii, C. lamellosa, hankockii, C. sieboldii, C. sylvatica, C. tricarinata.
Hybrider: C. sieboldii x hancockii, Kozu Red, Takane + noen til.

Gå til Orkidesalg

Se noen flotte planter

Video: