Bletilla

Denne siden er om planter i slekten Bletilla som hageorkideer

Bletilla striata - Orkidehagen

Bletilla striata

   
Grunnleggende om å dyrke Bletilla.
Slekten Bletilla kommer fra Asia og det er trolig bare Bletilla striata som kan dyrkes utendørs i Norge. Det forutsettes at vinteren ikke er for kald og at voksestedet tildekkes så plantene overvintrer uten stor fuktighet. Kommer det regn med påfølgende kulde uten at plantene er tildekket så er plantene tapt!

Bletilla planter

B. striata er den vanligste arten og som kan dyrkes ute i Norge i milde strøk. B. striata finnes i forskjellige nyanser av rosa til lilla. Bletilla ochracea er en mindre art med gule blomster. I løpet av de siste tjue årene en rekke hybrider blitt laget av artene og mange hybrider har interessante farger. De kan dyrkes i potter eller i skjermede hager, men trenger beskyttelse mot våte vintre og tung frost.

Planting.
Deling bør gjøres på sommeren etter blomstring, men før den nye veksten starter. Dette er den beste tiden for planting, men oftest er ikke noen planter tilgjengelig på denne tiden av sommeren.

Alternativ tid er tidlig på våren. Hvis pseudobulben (en slags knoll) har vært lagret tørt i løpet av vinteren vil røttene være tørre og innskrumpet. Slike planter vil ikke blomstre det første året.De er tolerante overfor et bredt spekter av vekstmedium, men foretrekker jord som er godt drenert og ikke inneholder for mye vann om vinteren. Lett fuktighet er det beste.
Grav et hull tre ganger volumet av rotklumpen og legge og grus blandes inn hvis jorden virker for tung. Plasser pseudobulbene i hullet 2 cm under overflaten. Fyll på med jord og vann grundig.

Gjødsling
Bletilla liker godt regelmessig gjødsling i vekstsesongen. Men som vanlig for jordorkideer: unngå gjødsel med høyt innhold av nitrogen. 

Overvintring
Plantene skal dekkes med 10 cm bark, være beskyttet mot regn og helst frostfritt.

Noen Bletilla som kan skaffes ved import:
B. ochracea, B. striata alba, B. striata Gabby, B. striata MC, Marcel Clapdorp***, B. striata Soryu Japan, B. striata Soryu x white flower species, B. szechuanica, B. var ?, B. szetschuanica, B. White flower species unknown, B. formosana, B. yellow striata.